Idag är det oerhört lätt att fotografera eftersom de flesta har en kamera på mobilen. Men blir det verkligen den bild du föreställt dig med skärpa och motiv? Troligast inte. Är du nybörjare inom fotografi kan det vara bra med ett par tips på vägen mot ett mer fulländat fotograferande. Nybörjare är vi alla i början och det handlar om att öva, inspireras, öva lite mer och utvecklas för att verkligen ta de fotografier du vill. Här kommer tre nybörjartips oavsett om du är på väg mot ett professionellt fotograferande eller hellre föredrar fotograferandet som hobby. Glöm inte att det ofta erbjuds kvällskurser och liknande för nybörjare.
Fotoblixtens vara eller inte vara
En kamera med inbyggd blixt kan ofta göra fotot överexponerat, ge ovälkomna reflektioner i bilden och ofta röda ögon. Proffskameror idag saknar relativt ofta en inbyggd blixt. Blixtar av hög kvalitet köps därmed oftast separat.
Om du vill använda en blixt för att situationen kräver det finns ett mycket enkelt sätt att mjukgöra blixtljuset och undvika starka reflektioner när du använder exempelvis en systemkamera. Täck blixten när du fotograferar med ett vanligt blankt vitt skrivarpapper. Detta ger ett mildare och mjukare ljus vid användandet av blixt. Prova dig fram och täck blixten olika mycket tills du hittar det som passar ditt fotografi. Detta är ett enkelt men bra fototips för alla nybörjare.
Kameran ska alltid vara med
Det finns inget bra eller dåligt fototillfälle men du kan vara säker på att de dyker upp titt som tätt, så ha alltid kameran med dig. Låt kameran bli din bästa vän. Ett fototillfälle kan dyka upp när som helst; i väntan på tunnelbanan, på bussen eller på väg till konserten. Om du alltid ser till att ha kameran med dig kommer risken att du står med en mobiltelefon när den perfekta bilden dyker upp elimineras.
Trots att mobilerna idag håller relativt god standard på bilderna är en riktig kamera gjord för endast en sak, att fotografera, vilket är en klar fördel om du vill ta snäppet bättre bilder. Tänk även på att vissa uppskattar andra format, som exempelvis polaroidkameran, var inte rädd för att bredda ditt fotograferande!
Tänk på motiv, vinkel och nivå
Vad du ska fotografera är alltid prio ett när det gäller vinkel, motiv och nivå. Ska du fotografera en katt är det oftast bra att lägga sig platt på mage endast stödd på armbågarna. Det gäller att försöka hamna på samma nivå som objektet du vill fotografera. Experimentera med olika vinklar, nivåer och ljussättningar. Närhet och avstånd är två andra viktiga parametrar när du fotograferar ett porträtt, en person eller ett husdjur. Om du fotograferar digitalt kostar det noll kronor per bild och det har ingen betydelse om du fotar 20 bilder eller 250 bilder. Ta alltid många bilder, så lär du dig snabbare.